Årsberättelse 1999

Denna årsberättelse för Mölnlyckeortens Biodlareförening omfattar tiden från den 1 november 1998 till och med den 31 oktober 1999.

Antal medlemmar

Föreningen har under verksamhetsåret fått 33 betalande medlemmar anslutna till SBR. Av dessa är en SBR-familjemedlem. Det är en glädjande ökning med 4 nya medlemmar jämfört med föregående år. Vi hoppas på en fortsatt ökning under nästa år.Den totala årsavgiften för SBR-medlem har varit SEK 240. För 2000 blir den SEK 275.

Styrelse

Föreningens styrelse har under året varit Allan Borlid, ordförande, Egon Andersson, vice ordförande, Anders Liljebladh, kassör, Kerstin Jönson, sekreterare, Carl-Erik Dahlberg, vice sekreterare, och Tony Persson, PR-ansvarig. Suppleanter i styrelsen har varit Roland Klerfors och Bert Sandberg.

Styrelsen har haft fyra protokollförda sammanträden.

Revisorer

Revisorer för 1999 är Mats Eskilson och Stig Jarl med Allan Krantz som revisorssuppleant.

Föreningens ekonomi

Redovisning av inkomster och utgifter under året upptas i särskild bilaga, som presenteras vid årsmötet.

Föreningsverksamheten, möten m m

Årsmötet hölls den 13 november som vanligt på Hembygdsgården i Solsten. Årsberättelsen med ekonomisk redogörelse godkändes, revisionsberättelsen lästes upp och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksam-hetsåret.

Egon Andersson och Carl-Erik Dahlberg informerade om arbetet i avels-utskottet.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på kaffe och tårta.

Carl-Erik Dahlberg avslutade kvällen med en systematisk genomgång av olika egenskaper hos bin och bedömning av dessa som ett led i biaveln.

Även i år arrangerade vår förening ett gemensamt möte med grannföreningarna.

Mötet avhölls den 13 mars på Wendelbergs Folkhögskola. Stig Åke Gerdvall från Örebrogruppen var inbjuden och talade om deras försök att få ett varroatolerant bi.

Härryda Kommuns miljödag på torget i Mölnlycke inföll den 24 april och vår monter var flitigt besökt.

Ett vårmöte ägde rum på hembygdsgården i Solsten den 7 maj. Ture Hilmersson från Södra Inland var inbjuden och talade om aktuella vårarbeten och visade filmen ”Biets värld”. Av föreningen inköpta varroainlägg delades ut. Bitill-syningsmannen Ulf Langton talade om det aktuella varroaläget. Rutinerna för insamling av nedfallsprover bestämdes.

Uppfölfning av mötet den 13 mars avhölls i avelsutskottets regi den 4 juni på hembygdsgården i Solsten och den 2 juli hos Carl-Erik Dahlberg.

Även i år har vi haft en nybörjarkurs i biodling i samarbete med Folkuniversitetet. Av 8 deltagare fick vi 4 nya medlemmar, som vi hälsar välkomna i vår förening. En kunde också skaffa egna bin ifrån en biodlare i  Göteborg.

Även i år har vi haft ett sommarmöte. Det blev av olika orsaker så sent som den 24 juli som vi åkte ut till Styrsö för att på plats studera den nya avelsstationen för buckfastbin, som är i vardande där ute. Vi åkte ut med Carl-Erik Dahlbergs båt och vi fick en fin dag därute. Stort tack!

Egon Andersson och Carl-Erik Dahlberg lägger ner ett otroligt stort arbete på denna parningsstation. Vår förhoppning är att den skall bli mycket bra för det fortsatta avelsarbetet med buckfastbin.

Honungens dag  var i år den 18 september. Vi sålde ca 200 burkar honung och diverse inköpta varor. Vi fick 8 namn på intresserade att börja med bikurs 2000 och vi är mycket nöjda.

Drottningodling

Våra två aktiva medlemmar Egon Andersson och Carl-Erik Dahlberg har i år arbetat mycket intensivt med drottningodling. Ordförande, som tillsammans med dessa är medlem av föreningens avelsutskott, kommer att redogöra för avelsarbetet vid årsmötet.

Information

Ordförande har visat och talat om bin samt visat film för två lågstadie-klasser under hösten.

Biskötsel

Den gångna vintern var rätt snäll, men många samhällen var i dålig kondition på grund av den dåliga sommaren 1998. Våren kom som normalt i april, men maj var kall och juni våt och blåsig. Utvecklingen av bisamhällena avstannade och fruktträden blev dåligt pollinerade. När hallonen blommade var samhällena svaga och sommarskörden uteblev för många. Efter semestrarna kom sommaren och den varade till slutet av september – värmerekord i den månaden. Vi har därför fått mycket ljunghonung. Slungningen har blivit mycket jobbig.

Av inkomna rapporter ser medelskörden ut att hamna omkring 12,5 kg för 1999. Antalet invintrade samhällen har i år ökat till ca 90 st mot 80 förra året. Vinterförlusterna har varit små. Två förluster på grund av yngelröta har rapporterats.

Övrigt

Alla i föreningen uppmanas att försöka få in flera medlemmar till SBR. Det finns kanske några i Din närhet som har bin eller är allmänt intresserade av biodling utan att vara medlemmar i föreningen. Kontakta då gärna någon i styrelsen, som vill göra sitt bästa för att få med dem.

Som avslutning tackar vi för det gångna året och önskar ett gott  bi- och honungsår 2000.

Mölnlycke den 10 oktober 1999

STYRELSEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.