Årsberättelse 2002

Biodlarna i Mölnlycke har under det gångna verksamhetsåret befäst sin ställning som ledande lokalförening inom länet när det gäller avelsarbete. Parningsstationen på Styrsö, som startade 1999 i privat regi och redan år 2000 blev officiell SBR-parningsstation för Buckfastbin, har kunnat drivas vidare trots de begränsningar som varroazonerna innebär. Arbetet med föredrag, möten, kurser och studiecirklar på olika nivåer har fortsatt. I samarbete med SBR, distriktsförbund, andra föreningar och biodlare från många platser i Västra Sverige och med stöd av Föreningen Svensk Buckfastavel fortsätter vi med målet i sikte att avla fram ett bi med förutsättningar att bättre motstå de virusangrepp som brukar följa i varroakvalstrets spår. Vi har kommit en bit på väg!

Biskötsel. Verksamhetsåret föregicks hösten 2001 av en torr och mild oktober. Först i december kom kylan, men den blev kortvarig. Från januari till april hade vi ett temperaturöverskott på två grader eller mer, och februari hade en medeltemperatur hela fem grader högre än normalt. Februari var dessutom ovanligt nederbördsrik. Det fortsatte med att vara varmare än normalt i maj, juni och juli, men det var också regnigt. I juni var det mycket regnigt till och med. Augusti bjöd på ett temperaturöverskott på 4,5 grader, och dessutom var det torrt och soligt. Under dessa förutsättningar bör honungsskörden bli god. Bisamhällenas vårutveckling hämmades dock av perioder med svalt och regnigt väder i slutet av maj och början av juni. Hallondraget var kort men mycket intensivt, och kom tidigt som man kan förstå av temperaturuppgifterna. Även ljungdraget blev ovanligt bra med tanke på att ljungen sällan ger något bidrag till skattlådorna i våra trakter. September bjöd också på torrt och varmt väder, men i början på oktober var det kyligt. Invintringen kan därför bli ett problem om biodlarna inte hann ge vinterfoder i tid.

Årsmötet to. 15 nov. 2001 ägde rum i Hembygdsgården, Solsten i Mölnlycke. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar berättade en av våra nyaste medlemmar Lise-Lotte Carlsson om sitt första år som biodlare.

Mötesverksamheten år 2002. En kort redogörelse för genomförda möten och andra aktiviteter följer nedan. Mera information och många vackra bilder finns på föreningens hemsida på Internet.

Lö 2 mars kl. 14.00 Wendelsbergs Folkhögskola i Mölnlycke. Föredrag av Leif Svensson: ”Biodling och biavel”. Mötet anordnades i samarbete med biodlarföreningarna i Lindome, Partille, och Rävlanda. Det var femte året i rad som vi anordnade ett sådant större föredragsmöte. Tjugotvå personer lyssnade med stort intresse till föredraget i folkhögskolans vackra aula, och i pausen drack vi kaffe i folkhögskolans lilla matsal.

Sö 5 maj kl. 10.00 Råda Säteri. Egon Andersson informerade i sin bigård under rubriken Biavel för alla. Mötet lockade tyvärr bara ett fåtal besökare.

To 30 maj kl. 18.00 Hos Åke Aronsson, Greggered i Lindome. Gemensamt möte med Lindome bf. där Egon Andersson återigen visade en av sina bigårdar. Värdfolket bjöd på smörgås och kaffe/the mm. Allt var mycket trevligt och gott.

Lö 15 juni kl. 08.00 avgick resan till SBR:s depåbigård Skärva, som ligger i Karlskrona. Med på resan var sex medlemmar och två inbjudna. På Skärva hämtades avelsmaterial i form av larver. Resan var lyckad och gav många intryck utöver de drottningar, som deltagarna odlade. Drottningarna parades senare på Styrsö parningsstation.

Sö 25 aug kl. 13.00 Benarebyv. 54, Mölnlycke. Under temat ”Honungshantering” visade Egon Andersson och Carl-Erik Dahlberg slungning och efterbehandling av honung. Refraktometer, hygrometer, avfuktningsaggregat mm. demonstrerades. I slungrummet visades honungslossare och självvändande slungare. Under kaffet, som avnjöts utomhus (i skuggan) i det vackra sommarvädret diskuterades bland annat det nyss genomförda riksförbundsmötet.

Lö 21 sep. kl. 11.00-14.00 Hembygdsgården, Solsten i Mölnlycke. Honungens dag, traditionsenligt på Råda hembygdsgård, genomfördes i samarbete med Råda Hembygdsförening. Hembygdsföreningen visade bland annat tunnbinderiverkstaden och gammaldags brödbakning. En demonstrationskupa fanns på plats liksom planscher och skärmar och broschyrer om bin och honungsrecept. Antalet besökare var något lägre än förra året men en hel del honung såldes även i år. Honungens dag är ett viktigt tillfälle för föreningen att väcka intresse för honung, bin och biodling.

Må 7 okt sändes TV-programmet Mat, och i detta program medverkade våra medlemmar Åke Ferm och Mats Wallin i ett inslag om biodling inspelat i en föreningsbigård i Marks kommun. Programledare var som vanligt Tomas Tengby och Tina Nordström.

Nästa årsmöte blir To 14 nov. kl. 19.00 på Hembygdsgården, Solsten i Mölnlycke.

Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av ordf. Carl-Erik Dahlberg, v.ordf. Egon Andersson, sekr. Tony Persson, kassör och vice sekr. Anders Liljebladh samt övriga ledamöter Allan Borlid och Bert Sandberg. Suppleanter har varit Roland Klerfors och Hans Wedberg. Styrelsen har hållit fem protokollförda sammanträden. Den nya arbetsplanen för styrelse och funktionärer inom föreningen har provats med framgång. En ökning av medlemsantalet framstår som både önskvärd och möjlig ur denna synvinkel.

Avelsutskottet har bestått av Egon Andersson, Allan Borlid, Hans Wedberg och Carl-Erik Dahlberg. En inventering av medlemmarnas bisamhällen placerade i Mölndals och Härryda kommuner gjordes i samband med årsrapporterna 2001. De begärda uppgifterna från grannföreningarna har tyvärr inte kommit in. Inom de mest centrala delarna av det planerade renparningsområdet kan man nu räkna med att målet ”nittio procent Buckfastbin” har uppnåtts. Förutsättningar finns alltså nu att gå vidare med detta projekt.

Honungsbedömningskommittén har bestått av Allan Borlid, Anders Liljebladh, Roland Klerfors och Hans Wedberg.

Revisorer: Mats Eskilson och Stig Jarl. Revisorssuppleant: Lars Alfredsson.

Hemsidan på Internet har varit tillgänglig hela året under adress: http://welcome.to/biodlareforeningen och Webbmaster har varit Anders Liljebladh.

Nybörjarkursen leddes av Hans Wedberg, och hade sex deltagare. Som värd för bigårdsbesök medverkade dessutom Carl-Erik Dahlberg.

Samarbete med andra föreningar och med myndigheter. Mölnlycke biodlarförening har under året haft gott samarbete med riks- och distriktsförbund samt med biodlarföreningarna i grannskapet. Speciellt vill vi nämna Lindome Biodlarförening, där vi sedan gammalt har många vänner och gemensamma programpunkter. Vi har också ett värdefullt samarbete med Råda Hembygdsförening, och i avelsfrågor med Föreningen Svensk Buckfastavel. Nämnas bör även uppmuntran och visat intresse från berörda kommuner, dvs. Göteborg, Mölndal och Härryda kommuner.

Representation. Föreningen har representerats av ordföranden Carl-Erik Dahlberg vid distriktsförbundets årsmöte i mars och vid ordförandekonferens i oktober 2002. Vice ordföranden Egon Andersson har varit avelsråd i distriktsförbundet och föreståndare för SBR-parningsstationen på Styrsö. Egon är även vice ordförande i styrelsen för Föreningen Svensk Buckfastavel.

Medlemsantalet. Det finns fyra slags medlemmar i föreningen:

Hedersmedlemmar 1

Fullbetalande SBR-medlemmar 28

Familjemedlemmar 2

Stödjande medlemmar 4

Totalt 35

Jämfört med föregående år innebär detta oförändrat antal personer.

Årsrapporter har fram till den 14/11 lämnats av 22 medlemmar som rapporterar 162 bisamhällen, en ökning med 15 samhällen jämfört med år 2001. Av dessa är 109 bisamhällen placerade i Härryda kommun och 19 i Mölndals kommun samt i övriga kommuner tillsammans 34 stycken. Medelskörden enligt rapporterna beräknas till 17,2 kg/samhälle. Detta genomsnitt avser alla rapporterade bisamhällen oavsett var de finns uppställda. Föregående år lämnade alla medlemmar i föreningen sin årsrapport. Vi hoppas, att medlemmarna sköter detta lika bra i år.

Föreningens ekonomi framgår av upprättade balans- och resultaträkningar, som vi hänvisar till.

Biodlarna i Göteborgstrakten måste anses vara lyckligt lottade beträffande förutsättningarna för biodling. Snälla och lättskötta bin är sedan några år en självklarhet för medlemmarna i vår förening. Genom att planera biodlingen på längre sikt och byta till drottningar med goda egenskaper undvikes svärmning, och honungsskörden ökar i motsvarande grad. De förebyggande åtgärderna innebär i praktiken minskat arbete totalt. I dagens läge värderas fritiden högt. Med en god planering kan en biodlare resa på semester med familjen utan att riskera bisvärmar som flyger bort. Det finns inte längre någon ursäkt för att hålla ”svärmbin”. Styrelsen uttrycker därför förhoppningen att intresset för biodling skall öka, och nya medlemmar i alla åldrar är välkomna till föreningen. Intresse och vilja finns bland föreningens medlemmar. Därmed går vi en ljusnande framtid till mötes trots varroakvalster och andra orosmoln.

Mölnlycke den 14 november 2002

STYRELSEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.