Förra årets Larvdag 2016, var i strålande väder!

Solen lyste från en klarblå himmel när Mölnlycke Biodlarförening i dag hade samlat biodlare från ett flertal biodlarföreningar i Göteborg med omnejd till larvhämtningsdag i Egons bigård på Råda Säteri. I Mölnlycke, naturligtvis. Inte alla biodlare kanske jag skall tillägga. Vågar man tala om en elit? Det beror på hur man ser det. Alla kan ju inte ha tid och lust att odla sina egna drottningar. Det går ju faktiskt bra att köpa färdiga bidrottningar också. Egon hade några bråda timmar när han tog fram ramar med lagom stora larver till de som ville flytta larver själva. Flertalet hade emellertid valt alternativet att beställa ”tvådagarsceller” vilket kanske är det säkrare om man inte är så van. Över hundra celler och larver fick således nya vårdnadshavare under drygt två hektiska timmar
vid randen av den vackra Rådasjön. Om alla lyckas med sina odlingar blir det alltså många bisamhällen i vår del av Sverige som senare i år får snälla och flitiga bin med arv från Mölnlycke.

I minglet såg jag flera bekanta ansikten. Yngst var Jonas, nio månader, som vilade tryggt i bärsele vid mammas barm men som ändå hade tid att konversera med mig på sitt eget vis. Jag har svårt att återge i ord vad som sades, men jag tror att Jonas gillade läget. Äldst var nog Gunnar från Tulebo. Varken Jonas eller Gunnar deltog i larvningen utan båda ägnade sig liksom jag åt minglet. Kaffe, the och vetekrans hade strykande åtgång i skuggan under de vackra träden.

Den senare delen av maj och hittills i juni har vi haft värmebölja och honungsdrag utöver det vanliga. Gynnsamma dagar för biodling således, men kanske inte det allra bästa för drottningodling.
Bina väljer ofta att lägga honung överallt, även i yngelrummet, och kan ibland strunta i att ta hand om de späda larverna som biodlaren vill att det skall bli drottningar av. För mycket och för litet skämmer allt brukar man säga. Men som tur är har Egon vanan inne och behärskar alla väder. Styrsö Parningsstation öppnar i dag, men jag har ingen rapport om uppslutningen där när detta skrives. Mölnlycke bf:s egen rasparningsplats på Säteriet öppnades också i dag, och där är redan många parningssamhällen utsatta. Om framtiden vet vi ingenting, men biåret 2016 har startat starkt!

Carl-Erik

PS. Som Du har sett har Mölnlycke Biodlarförenings hemsida en ny plattform. Styrelsen har beviljat mig som ordförande en egen spalt, där jag skall få skriva vad jag vill. Utan att fråga styrelsen om lov! Vi får se, vad det leder till. Om Du gillar min spalt så skriv det gärna,  i ett mejl till mig på ce.dahlberg och swipnet.se – emellan skriver Du det vanliga tecknet. Givetvis blir jag glad.  Gillar Du inte vad jag skrivit så kan Du skriva ändå, men spara gadden. Gör som buckfastbina: Sticks inte, tack!   /Carl-Erik