Aktuellt i bikupan, söndagen den 8 april 2018

Hej biodlarvänner!

En sådan fantastisk dag!

17C grader och sol. 

Det har vi längtat efter den ovanligt utdragna vintern. Säkert har alla bin i vårt område varit ute på årets rensningsutflykt.

Vad gör vi nu då?
Bottnarna kan bytas /rengöras. Bra så fort som möjligt. Sen kan vi vara lite försiktiga.  Har vi fodrat ordentligt i höstas så ska det räcka. Men denna vinter är det bäst att kolla om det finns tillräckligt med foder. Det går att kolla utan att lyfta upp ramarna. Har du plastfilm överst, så syns det om det finns foder genom plastfilmen.

Verkar det vara tomt på foder så går det (så länge det är så här varmt) att lägga Apifonda deg ovanpå ramarna längst upp förstås. Man kan då se om och att bina äter fodret genom plastfilmen. Flytande foder fungerar inte nu, så det avråder jag ifrån.  Det går förstås att göra samma sak i trågkupa med brädor högst upp.

Annars så avråder jag från att genast greja för mycket, så som att lyfta upp ramar, så här i början av biåret. Vänta lite så bina hinner komma igång. Vi får inte glömma att det snöade för några dar sedan och var många minusgrader!
Tittade uppifrån i mina 5 kupor idag. Alla levde och det fanns gått om foder.

Hälsningar från kassören Anders Liljebladh