Aktuellt i bikupan februari 2021

Hej biodlarvänner!

Nu i dagarna har rensningsutflykten ägt inom Mölnlyckeområdet.

Den 22 februari var det runt +10 C. och sol. Även på söndagen, soligt och temperaturer strax under +10C. Idag också tillräckligt varmt för att bin ska kunna flyga ut.

Den dag vi biodlare väntar på, för då får vi en bra uppfattning om våra bin klarat sig.

Vad kan man göra nu då?

Imorgon ska i alla fall jag byta bottnar.

Det räcker med att ta en ny botten till bigården. Ta med till alla kupor om du har gott om bottnar. Bidräkten är bra att ha på och även handskar. Kupkniven om botten sitter fast i lådan. Om man är två, så kan en person lyfta upp hela kupan (om man har Nacka frigolit) och din kompis byter ut den gamla botten mot en ny.

Den gamla botten kan sen göras ren och bytas i nästa kupa, osv.

Om det finns döda bin på nätbotten, så är det helt normalt. Finns det mycket döda bin så kan botten bli igentäppt av döda bin och det är inte bra för kupans ventilation.

Passa på nu! I dagarna är det bra väder för botten rengöring. Jobba snabbt men försiktigt. Gör inget mer utan lämna kuporna sen! Det går utmärkt att göra detta på eftermiddagen eller kväll innan det blir mörkt.

Medan man lyfter kupan så känner man om kupan är tung. (av allt sockerfoder)

Är kupan väl lätt… Ha lite mer koll på just den kupan. får återkomma mer om detta.

Bina ska störas så lite som möjligt just nu, men en sak som är ofarlig att göra är att ta av taket, men akta så att plastfilmen/ glaset under taket inte blåser iväg eller följer med upp.

Ofta syns bina under plastfilmen. Kondens ska synas, som visar att bina finns och är aktiva med att ventilera och värma.

Mer att gör nu är att passa på att skaffa utrustning. (när ingen annan gör det)

Själv har jag idag hämtat ut i min postbutik, 3 st. spärrgaller Lågnormal.

I dessa Coronatider passar Webb-butikerna bra. Det går snabbare att få hem grejerna nu än på sommaren. Beställde på LP bi.

Spärrgaller i trä och ståltråd tycker jag personligen är bäst och just dessa spärrgaller är alltid slut i lager under sommaren, i alla fall när jag ska köpa dom😊

Hälsningar Anders Liljebladh