Den 3e februari startar Mölnlycke biodlarförening en ny grundkurs i biodling, välkomna att anmäla er: https://www.molnlyckebiodlare.se/grundkurs-i-biodling/
Mölnlycke biodlarförening på Råda Säteri 10e maj
Den 10e maj kl 10-16 finns Mölnlycke biodlarförening på plats på Råda Säteri. Vi kommer sälja närproducerad honung samt svara på frågor om bin för alla som är intresserade. Välkomna!
Larvdag 7e juni
Mölnlycke biodlarförening inbjuder till larvdag lördagen den 7 juni 2025 kl 10.00-12.00 på Råda Säteri.
Skaffa nytt avelsmaterial i din biodling efter testade moderdrottningar både från Buckfast och Behandlingsfria bin. Vi samarbetar med Hallsbegs bf i ett EU-projekt och har material från deras Elgonbin parade i Hallsberg.
Larvdag 12e juni
Mölnlycke bf
Mölnlycke biodlarförening inbjuder till larvdag onsdagen den 12 juni 2024 kl 18.00 på Råda Säteri.
Skaffa nytt avelsmaterial i din biodling efter stationsparade och testade moderdrottningar. Vi kommer också att erbjuda larver från ett behandlingsfritt samhälle.
Tvådagarslarver beställes av Egon Andersson på telefon 0708-789370 eller egon@radabigardar.se
senast den 8 juni.
Avgifter: larvning på plats 35:- /st, hel list 350:-, tvådagarslarver 125:- /st inkl. moms.
Vi bjuder på fika. Alla varmt välkomna
Besök av biodlarvänner från Skottland
Vi är glada att välkomna tio av våra skotska biodlarvänner till Mölnlycke den 6-10 juni. Flygplanet landar sent på torsdag den 6/6 och de kommer att hyra två bilar som tar dem till Wendelsberg där de kommer att bo under besöket.Vi kommer att ha en välkomstmiddag för skottarna på fredagen den 7 juni i Lindas trädgård, där vi fixat catering. Alla som vill var med på middagen får självklart det till självkostnadspris på 250 kr.Vi har planerat olika aktiviteter från fredag till måndag då flyget går tillbaka hem till England 13:25.Det hade varit jättekul om flera i vår förening följer med på de olika besöken. För att göra det enkelt har vi delat in dagarna i olika aktiviteter så ni lätt kan meddela oss när du vill medverka.
Alla medlemmar är välkomna att delta! Meddela oss om du vill vara med via mail till linda@grayghost.se senast 17 maj.
Vi behöver veta vilken aktivitet som du vill vara med på så vi kan boka in rätt antal för de olika besöken/ mat/rundvandringar. Allt är till självkostnadspris och självklart kan man vara med vid alla eller så många tillfällen som man önskar. Vi ska även försöka samordna bilresorna, så meddela även om du har bil eller ej.
Schema:
Fredag 7/6
Aktivitet 1: 9.00 Botaniska trädgården
Aktivitet 2: 12.00 Lunch på Annexet Säteriet eller Råda rum.
14.00 Råda Parningsplats, Drottningodling
Aktivitet 3: 18.00 Välkomstmiddag på kvällen, hos Linda på Heymans väg 18, i Pixbo. Catering från Glada Kocken, Föreningen bjuder Skottarna, vi som vill deltaga betalar 250 kr. Ulf. A tar med kolsyrat Mjöd som välkomstdrink.
Lördag 8/6:
Aktivitet 4: 8.00-12.00 Åka till Ida i Herrljunga och besöka hennes Bigård. Fika
13.30 Lunch på bryggeriet 135 kr
14.30 Bryggeri Poppels, ölprovning och rundvisning – 289 kr
alternativ: Besök i Jonsereds trädgårdar
Söndag 9/6:
Aktivitet 5: 8.30- 14.00 Besöka Magnus Kranshammars Bigård i Varberg/Karl Gustav, inkl lunch. Han har behandlingsfria bin.
Aktivitet 6: Eftermiddag- Bad och grill i Finnsjön i Ulfs Badstuga.
Måndag 10/6:
Aktivitet 7: Gunnebo Slott och trädgårdar innan de åker till flygplatsen
Årsmöte
Årsmötet äger rum i Mölnlycke kulturhus, Röda rummet, tisdag 15 november kl 19
Rasparningsplatsen
BUCKFAST
Mölnlycke biodlarförenings rasparningsplats vid Råda Säteri öppen i juni och juli.
Vill du sätta ut parningssamhällen i Apidea hos oss kontakta Egon Andersson
tfn 0708-789370 eller egon@radabigardar.se.
Avgift 50:- per smh som betalas in på föreningens Bg 785-2742
Resultatet av parningen skall meddelas Egon Andersson för statistik
Aktuellt i bikupan februari 2021
Hej biodlarvänner!
Nu i dagarna har rensningsutflykten ägt inom Mölnlyckeområdet.
Den 22 februari var det runt +10 C. och sol. Även på söndagen, soligt och temperaturer strax under +10C. Idag också tillräckligt varmt för att bin ska kunna flyga ut.
Den dag vi biodlare väntar på, för då får vi en bra uppfattning om våra bin klarat sig.
Vad kan man göra nu då?
Imorgon ska i alla fall jag byta bottnar.
Det räcker med att ta en ny botten till bigården. Ta med till alla kupor om du har gott om bottnar. Bidräkten är bra att ha på och även handskar. Kupkniven om botten sitter fast i lådan. Om man är två, så kan en person lyfta upp hela kupan (om man har Nacka frigolit) och din kompis byter ut den gamla botten mot en ny.
Den gamla botten kan sen göras ren och bytas i nästa kupa, osv.
Om det finns döda bin på nätbotten, så är det helt normalt. Finns det mycket döda bin så kan botten bli igentäppt av döda bin och det är inte bra för kupans ventilation.
Passa på nu! I dagarna är det bra väder för botten rengöring. Jobba snabbt men försiktigt. Gör inget mer utan lämna kuporna sen! Det går utmärkt att göra detta på eftermiddagen eller kväll innan det blir mörkt.
Medan man lyfter kupan så känner man om kupan är tung. (av allt sockerfoder)
Är kupan väl lätt… Ha lite mer koll på just den kupan. får återkomma mer om detta.
Bina ska störas så lite som möjligt just nu, men en sak som är ofarlig att göra är att ta av taket, men akta så att plastfilmen/ glaset under taket inte blåser iväg eller följer med upp.
Ofta syns bina under plastfilmen. Kondens ska synas, som visar att bina finns och är aktiva med att ventilera och värma.
Mer att gör nu är att passa på att skaffa utrustning. (när ingen annan gör det)
Själv har jag idag hämtat ut i min postbutik, 3 st. spärrgaller Lågnormal.
I dessa Coronatider passar Webb-butikerna bra. Det går snabbare att få hem grejerna nu än på sommaren. Beställde på LP bi.
Spärrgaller i trä och ståltråd tycker jag personligen är bäst och just dessa spärrgaller är alltid slut i lager under sommaren, i alla fall när jag ska köpa dom😊
Hälsningar Anders Liljebladh
Aktuellt Januari 2021
Nog är man lite nervös nu. Vi har inte haft mycket kyla och bina har varit ute och flugit i december. Räcker maten hela vintern när de har varit aktiva och inte suttit still i sitt vinterklot? Det har varit gott om möss också i vinter så jag är tacksam att jag satte dit mus skydden i tid. Jag har inte haft påhälsning av mössen i bikuporna i år men i sommarstugan hade de kalas när vi inte var där. Det är dock numera tätat det också så där är numera musfritt.
Annars är det tid för att se över sin utrustning inför sommaren. Tråda om ramarna om det behövs och sätta i nytt vax. Lika bra att göra det nu när tid är så man är redo när det blir dags.
Vad det gäller styrelsen så jobbar vi med att sätta samman årets verksamhet. Vi funderar på hur vi skall kunna mötas trots pågående pandemi. Vi tänker oss några möten på zoom nu när det fortfarande är mörkt och kallt men hoppas på att senare i vår på att kunna träffas utomhus. Mer info kommer att skickas ut via mail så se till att du har aktuell e-post adress registrerad hos SBR.
Har du idéer om vad vi kan prata om på våra medlemsmöten så tipsa gärna styrelsen. Vi kan behöva lite nytänk.
styrelsen at molnlyckebiodlarforening.se
Aktuellt i bikupan september 2020
Hej Biodlarvänner!
Nu regnar det ute denna lördagsmorgon.
Jag skrev i förra Aktuellt i kupan, att köpa in socker och kolla att foderlådor finns. För nu ska ev. drivfodring avbrytas.
Nu är det dags att invintra! Det är milt väder ute och en viss värme ska hålla i sig nästa vecka. Så passa på!
Sista kollen på bina att allt är som det ska.
Blanda sockerlösningen: 2 liter vatten / 3 kg socker (torrsocker). Ställ foderlådan ovanpå samhället och häll i sockerlösningen omedelbart.
Fodra alla samhällen samtidigt för att undvika röveri.
Det går bra att göra det på kvällen.
Använd endast en riktig foderlåda.
En traditionell foderballong och foderkopp går förstås också bra.
16 kg (torrsocker) har vi kommit fram till att det är bäst.
Detta gör att man måste hälla i socker två gånger. Häll långsamt och försiktigt andra gången så att bina hinner krypa undan.
Mitt tips denna gång är att slipa/repa plastbiten till foderlådan på insidan så bina lättare kan klättra på den!
Mina egna samhällen har nu foderlådor på alla samhällen och jag hällde på det sista samhället när det nästan började mörkna, men det gick bra. Vi har lite tur med vädret att det är så milt som det är, för då går det fortare föra bina att dra in sockerlösningen.
Vänta inte nu!
Hälsningar Anders Liljebladh