Årsberättelse 2000

Denna årsberättelse för Mölnlyckeortens Biodlareförening omfattar tiden från den 1 november 1999 till och med den 31 oktober 2000.

Antal medlemmar

Föreningen har under verksamhetsåret fått 34 betalande medlemmar anslutna till SBR. Av dessa är en SBR-familjemedlem. Det är en glädjande ökning med en ny medlem jämfört med föregående år. Vi har fått 2 nya medlemmar och en medlem har avlidit.Vi hoppas på fortsatt ökning av medlemsantalet under nästa år.

Styrelse

Föreningens styrelse har under året varit Allan Borlid, ordförande, Egon andersson, vice ordförande, Anders Liljebladh, kassör, Kerstin Jönsson, sekreterare, Carl-Erik Dahlberg, vice sekreterare, och Tony Persson, PR-ansvarig. Suppleanter i styrelsen har varit Roland Klerfors och Bert Sandberg.

Styrelsen har haft två protokollförda sammanträden.

Revisorer

Revisorer för 2000 har varit Mats Eskilsson och Stig Jarl med Lars Alfredsson som revisorsuppleant.

Föreningens ekonomi

Redovisning av inkomster och utgifter under året upptas i särskild bilaga. Det ekonomiska läget presenteras vid årsmötet.

Föreningsverksamheten, möten mm

Årsmötet hölls den 12 november 1999 som vanligt på Hembygdsgården i Solsten.

Årsberättelsen med ekonomisk redogörelse godkändes, revisionsberättelsen lästes upp och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på kaffe och tårta. Därefter fick Egon Andersson ordet och han berättade intressant om arbetet med parningsstation på Styrsö. Anders Liljebladh visade fotografier från vårt besök på Styrsö den 24 Juli 1999.

Årets vintermöte var ett gemensamt möte med grannföreningarna Landvetter, Lindome, Partille och Rävlanda. Det hölls den 2 mars 2000 Wendelsbergs Folkhögskola. Inbjudna talare var Mats Johansson och Sandor Biro från Karlstadsgruppen. De berättade om försöken att få fram varroatoleranta bin. Mycket intressant tyckte alla ca. 30 personer. Efteråt serverades en kvällssupé.

Vårt eget vårupptaktsmöte hölls på Hembygdsgården, Solsten, den 23 mars under mottot ”Bli bättre biodlare”. Hans Bolling från Hissingens BF berättade fängslande om att gå vidare som biodlare.

Sommarmötet i år blev en resa tillsammans med Lindome BF den 17 juni. Vi, ca 20 personer, åkte då med egna bilar till Jörgen Johanssons bigårdar i Herrljunga. Efter besöket på utbigården vid Larstorp åt vi lunch på Fölene kvarn. Därefter besökte vi Jörgens hemmabigård och han visade upp en imponerande anläggning för att klara över 100 sammhällen och dessutom produktion av grönsaker och potatis mm. Jörgen bjöd sedan på kaffe och hembakt på hemmaproducerat mjöl. En lyckad resa och vi tackade Jörgen för visad gästfrihet.

Egon Andersson hade under våren en välbesökt kurs i avelsarbete med Buckfastbin och en i drottningodling.

Ordförande Allan Borlid hade även i år en nybörjarkurs i biodling med 4 deltagare. Två av dessa hade bin sedan tidigare. En deltagare kunde hjälpas igång med bihus och bin och är nu medlem i vår förening.

Ombud vid Länsförbundets Årsmöte var även i år Allan Borlid. Mötet hölls på Billströmska Folkhögskolan den 4 mars. Egon Andersson var också med som medlem i Länsförbundets styrelse vid sidan av uppgiften som avelsråd.

Ordförandemötet hölls på samma ställe den 21 oktober med samma representanter för vår förening.

Honungens dag var i år den 16 september. Vi sålde ca. 150 burkar honung. Vi fick 2 namn på intresserade att börja med bikurs 2001 och vi är mycket nöjda.

Drottningodling

Våra aktiva medlemmar Egon Andersson och Carl-Erik Dahlberg har även i år arbetat mycket intensivt med drottningodling och parningsstationen på Styrsö. Egon Andersson kommer att på årsmötet berätta detta.

Biskötsel

Den gångna vintern var snäll med avseende på samhällenas överlevnad. Våren kom tidigt och vi fick sommarväder i maj. Samhällena exploderade i styrka men blomningen kom till en del före bistyrkan. Juni och juli blev mycket blandade, men augusti regnig. September och oktober har varit mycket milda och gett en del ljunghonung.

Medelskörden ser ut att hamna på 20 kg för 2000, vilket är en ökning med 7,7 kg mot 1999. Antalet invintrade samhällen ser också ut att bli ca. 100 st. mot 90 förra året. Inga förluster på grund av sjukdomar har rapporterats.

Övrigt

Alla i föreningen uppmanas att försöka få in flera medlemmar till SBR. Det finns kanske några i Din närhet som har bin eller är allmänt intresserade av biodling utan att vara medlemmar i föreningen. Kontakta då gärna någon i styrelsen, som vill göra sitt bästa för att få med dem.

Som avslutning tackar vi för det gångna året och önskar ett gott bi-och honungsår 2001.

Mölnlycke den 22 oktober 2000

STYRELSEN

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.